Atık Getirme Merkezi

 
Atık getirme merkezi ilk olarak Avrupa’da uygulandı. Tüm dünyada kısa sürede uygulanmaya başlandı. Atılan her atığın resimleri ayrı olacak şekilde çöp konteynerlerine yerleştiriliyor. Böylelikle geri dönüşüm olan atıkları diğer çöplerden ayrıştırmak daha kolay oluyor. Geri dönüşümü olan malzemeleri toplayarak kullanabilir hale getiriliyor.
 
Böylece ekonomiye de büyük ölçüde katkı sağlanmış oluyor. İlk sistemsel olarak başlanacak olacak atık getirme merkezleri zamanla tüm illerde etili olunacağı düşünülüyor. İnsanları daha da bilinçlendirmeyi hedefleyen Belediyeler çevre kirliliğinin önünü de bu şekilde geçmiş olacaklar. Atık getirme merkezleri 3 sınıf olarak kullanılır. Birinci sınıf okullarda kullanılır. 2 sınıf hastanelerde, 3 sınıf ise sokak aralarında kullanılan depolama alanında diyebiliriz.
 

Atık Getirme Merkezinin Hangi Şatları Sağlaması Önemlidir?


Atık getirme merkezi atıklarını kolay şekilde atabileceği yakın alanlarda bulundurulması gerekir. Atılan çöplerin yer ile temasından kaynaklı sızdırmaların önüne geçilmesine dikkat edilmelidir.  Metalden yapılmış ise yere sert beton ya da asfalt dökülmelidir. Atık getirme merkezinin getirildiği alanda kişileri bilgilendirmeli, nasıl hareket edeceği hakkında yol gösterilmesi gereklidir.  

Atık merkezlerinde kullanılan çöp konteynerlerin üzerine hangi atağın atılması gerektiğini yazan küçük resimler bulundurulması gerekir. Atık merkezinin bulunduğu yerde LED ile aydınlatma sistemleri bulunması son derce önemlidir. Kâğıt ve plastik gibi yanma seviyesi olan malzemelerin yangınlara karşı koruma tedbiri alınması gerekir. Çevre kirliliği yapacak birçok etkeni minimum seviyeye indirilmesi gerekir.


Atık Getirme Merkezinin Özellikleri Nelerdir?


Atık getirme merkezi birinci sınıf malzemeden yapılmış ürünlerdir. Mevsimlerin etkisine karşı dayanıklı özel malzemelerden üretilmiş ürünlerdir. Belediyelerin kendi amblemlerini yapıştırması için özel sticker alanları oluşturulmuştur. Sac kalınlığı 2 mm kadardır. Tabanda kullanılan sac kalınlığı ise 3 mm kadardır. Nemden ve rutubetten etkilenmeyen metal gövdelere sahiptirler. 

Kâğıt, plastik, pil ve diğer atıkları atmanız için atık kovaları bulunur.  Ebatları geniş ve ağır olmasından dolayı bir yerden başka bir yere taşırken mutlaka vinç yardımı alınır. Tekerlek olmadığı için taşınması zordur. 6 bölümden oluşur. İçerisine yerleştirilen konteynerler tekerlikli olduğundan değişimi kolaydır. Kapakları otomatik olarak kapatılır.